Električni trotineti – čekajući zakon

NOVI SAD –

Električni trotineti sve češće su u upotrebi, ali za sada u Srbiji ne postoje saobraćajni propisi koji regulišu upotrebu tih sve popularnijih vozila. Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji će obuhvatiti i to prevozno sredstvo, u procesu je izrade i njegovo donošenje očekuje se sledeće godine.

...

trotinet

Kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i šta je važno znati prilikom njihovog korišćenja, čućete u razgovoru novinarke Radio Novog Sada Milijane Kočić sa direktorkom Agencije za bezbednost u saobraćaju Jasminom Milošević.

Sedmogodišnji dečak povređen je krajem jula u Beogradu, pošto ga je udario vozač električnog trotineta. Njegova majka je za beogradske medije navela da je sa detetom bila nedaleko od ulaza zgrade u kojoj stanuju, kada se odjednom pojavio muškarac na trotinetu. Nakon udarca dete je, kaže, dobilo oderotine na skočnom zglobu, od točka trotineta, kao i udarac u glavu, od volana.

To je samo jedan u nizu slučajeva koji su dospeli u javnost, a s obzirom na sve širu upotrebu tih vozila, očekuje se da će ovakve situacije biti sve češće. Kako i na osnovu kojih zakona se rešavaju takvi postupci ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju i kako sprečiti nezgode u kojima učestvuju vozači električnih trotineta, čućete od Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.