Život paralizovanih osoba nije lak zbog predrasuda u društvu

Tridesetogodišnja Snežana Kovač iz Sonte boluje od cerebralne i dečije paralize. Zbog predrasuda malog mesta, nikada nije pohađala školu. Ne zna šta znači sedeti u školskoj klupi, dobijati ocene, raditi domaći zadatak. Nije išla na ekskurzije ili izlete, jer joj je kao devojčici rečeno da se razlikuje od drugih. Nije imala detinjstvo kao njeni vršnjaci, drugaricu ili druga.

paraliza

“Tadašnja pedagogica je rekla mojim roditeljima da neće biti dobro da ja uopšte idem u školu. Kao razlog je navela da me deca ne bi prihvatila i da bi mi se samo rugala, da bi me možda gurnuli da padnem i da mi nikad ne bi pomogli. Tako je ona tada rekla mojim roditeljima, savetujući ih da me sami podučavaju kod kuće“, kaže Snežana.

Uz majku je naučila da čita i piše, koristi računar. Društveni život živi na društvenim mrežama.

“Bilo je trenutaka da je bilo jako teško i naporno gledati drugu decu kada idu u školu ili na ulici u druženju i igri. Imala sam hrabrosti da sve uradimo sami kod kuće, jer nisam imala nikakvu drugu pomoć”, napominje Ana Kovač, Snežanina majka.

“Najteže mi je palo to što ja neću biti kao svi drugi, što neću moći nikad da hodam kao drugi, niti da potrčim da budem sposobna za puno toga. Kada sam postala svesna svoje bolesti, to mi je bilo najteže. Mama je svaki dan bila pored mene, bez nje ja ne bih bila ovo što sada jesam”, kaže Snežana.

U Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu opštine Apatin ističu da su danas predrasude manje, ali da problema još uvek ima.

“Jedan od velikih problema je taj što deci sa cerebralnom i dečijom paralizom nije omogućeno da koriste banju preko zdravstva, to je ranije bilo, a ukinuto je. Deci su vežbe neophodne, da ne bi došlo do atrofije, kočenja mišića”, veli Marija Bogić, predsednica Društva za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Apatin.

I ako poslednje dve godine ide na dijalizu, Snežana ne posustaje, ima snove i želje. Beg od svakodnevice nalazi u pevanju, a pohvalila nam se i zlatnim peharima. Želja joj je da nađe posao koji bi radila na računaru od kuće, jer sanja da kad tad bude samostalna.