U Zlakusi počela 24. Međunarodna kolonija keramike

Kolonija je deo autorskog projekta Keramika Zlakusa akademskog slikara keramičara Sofije Bunardžić.

“Specifičnost ove nove tehnike u umetničkoj keramici, tehnici Zlakusa i lončarsko-grnčarskog zanata je u materijalu i načinu rada. Glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita, zatim se od pripremljene smese rade skulpture, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku zidanjem, građenjem. Nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600-700 stepeni”, objašnjava Bunardžićeva.

grncarija glina vitlo keramika grncarski vajanje morguefile com jpg

Taj tehnološki proces izrade keramike, sličan onome u praistoriji, privlači umetnike iz celog sveta na ovu koloniju.

“Jako se veselim što ću naučiti tradicionalan način izrade keramike,koji potiče još iz neolita. I upravo je fascinantno da se tom tehnikom i danas može raditi. Potrebni su samo materijal, ruke i dobra volja”, ističe učesnica kolonije iz Zagreba Nadica Ajhorn (Eićhorn).

Domaćinstva u selu Zlakusa već 400 godina održavaju ovu tradiciju, a njenom oživljavanju umnogome je doprinela kolonija koja traje već 24 godine, uvek u nekom od zlakuških domaćinstava.

“Kolonija doprinosi očuvanju tradicije starog zanata u Zlakusi, gde se ovim poslom bavi sve veći broj majstora lončara i grnčara. Takođe, kolonija omogućuje umetnicima iz celog sveta da na temeljima ove stare proizvodnje stvaraju umetnička dela”, rekao je na otvaranju kolonije gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

kolonija umetničke keramike traje od 8. do 18. avgusta, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Užica i Stalne radne grupe za ruralni razvoj i GIZ.

Učestvuje 11 umetnika iz Italije, Hrvatske, SAD, Belgije, Rusije, Francuske, Australije i Srbije.