Preminuo Dušan Pešić, dugogodišnji novinar i urednik Politike

Tokom tri decenije rada u Politici Pešić je ostavio dubok trag, stekao je visok ugled među čitaocima kao besprekorni profesionalac, izvrstan poznavalac međunarodnih odnosa i hroničar nekih istorijskih događaja koji su obeležili poslednje decenije 20. veka, naveo je v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić.

sveca plamen svece zapaliti smrt upokojiti upokojenje sahrana memoriam orguefile com jpg

Bio je dopisnik iz najvažnijih svetskih metropola, Londona, Pariza, Moskve i Njujorka, a za izuzetno izveštavanje iz SSSR-a u doba Perestrojke dobio je nagradu lista Politika za 1986. godinu.

Poslednji dopisnički posao Dušan Pešić imao je u Njujorku odakle je izveštavao od 1991. do 1996., u dramatičnim godinama rata i velikim stradanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Rakić navodi da je o tom vremenu Dušan Pešić, primajući spomen zlatnik povodom odlaska u penziju rekao: “Sasvim drugačije sam zamišljao moj poslednji mandat kao dopisnika Politike”.

Pešić je uspešno obavljao i poslove komentatora, urednika spoljnopolitičke rubrike, zamenika glavnog i odgovornog urednika, zamenika direktora NO Politika, a kako navodi Rakić, posebno je bio ponosan na projekat “Svet je jedan” u kojem je Politika učestvovala s najvećim svetskim novinskim kućama, a koji je godinama uspešno vodio.