Polemike u Mađarskoj zbog spornog plakata „koka-kole“

Na plakatima se, naime, vide homoseksualni parovi kako uživaju u omiljenom piću, a same flašice su uvijene u dugine boje – simbol LGBT populacije.

coca, cola

Nepoznata “grupa patriota” je na jednom blogu pozvala građane na bojkot najpoznatijeg bezalkoholnog pića na svetu, a pod okriljem noći je sprejom unakazila sporne reklame, koje su nekoliko dana kasnije i uklonjene.

Podršku su dobili i od „Verskog udruženja“, vladi bliskog internet portala „Pešti Šracok“ i još nekih organizacija, a poslanik vladajućeg Fidesa Ištvan Boldog je na Fejsbuku napisao da je „jedna bitka dobijena, ali da se rat nastavlja, kako bi kompanija Koka-Kola prestala da reklamira homoseksualce u Mađarskoj“.

Iz mađarskog ogranka multinacionalne firme je stiglo obaveštenje da plakate nisu skinute zbog pritiska dela javnosti, već je i ranije bilo planirano da ostanu samo nedelju dana. Cilj je bio da se privuku kupci drugačije polne orijentacije za vreme festivala „Siget“, koji je juče po 24. put otvorio vrata na istoimenom ostrvu na Dunavu uzvodno od Budimpešte.

Šarene flašice od pola litre „koka-kole“ su, u ograničenom broju, ostale dostupne samo učesnicima i gostima te kulturne manifestacije, a kasnije ih više neće biti, navedeno je u saopštenju.

Mađarski premijer Viktor Orban je još u novembru 2012. potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa „Koka-Kola HBC Hungaria“, koja je otvorila sedište u Dunaharastiju, naselju južno od glavnog grada Mađarske. Tada je rekao da vlada sprovodi jedan novi ekonomski model, u kojem će i „Koka-Kola“ imati privilegovan položaj, dodajući da pripada generaciji kojoj „koka-kola“ nije značila samo limenku sa osvežavajućim pićem, već i da je „svaki gutljaj, makar samo i na kratko, davao osećaj čoveku da pripada zapadnom svetu“.

Kompanija je do sada u Mađarskoj investirala više od 100 milijardi forinti, ili oko 300 miliona evra, a zaposlila 1.250 ljudi.