Komšić:Blokiraću vladu ako ne bude garancija da BiH ide u NATO

Komšić je rekao da će sednicu Predsedništva BiH na kojoj bi bio imenovan novi mandatar za sastav Saveta ministara sazvati tek kada bude prihvaćen Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) koji bi zatim bio upućen u sedište NATO u Briselu, a posle čega bi se aktivirao i Akcioni plan za članstvo u NATO, prenosi Hina.

zeljko, komsicŠarović: Pitanje cene koju je Dodik platio

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je “nepotrebno i čudno da lider stranke Demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović brani Milorada Dodika i nastoji da ga opravda za njegov pristanak na NATO integracioni proces”.

“Potpuno je jasno da je Dodik pristao na nastavak NATO puta BiH i nema razloga da ga u vezi s tim pravda i brani Bakir Izetbegović. Opozicija u RS nema ništa protiv saveza SNSD i SDA, ali naše pravo je da kažemo stav po pitanju cene koju je Milorad Dodik platio potpisivanjem sporazuma i jasnim prihvatanjem NATO puta”, rekao je Šarović.

On je podsetio da ministri iz SDS i PDP nikada nisu dozvolili da se ova tačka nađe na dnevnom redu Saveta ministara.

Komšić je to rekao dok se u BiH raspravlja da li će sporazum o formiranju nove vlasti, koji su početkom nedelje potpisali lideri tri najveće političke stranke u toj zemlji obezbediti nastavak puta za članstvo BiH u NATO, s obzirom na to da se članstvu u Alijansi izričito protive stranke iz Republike Srpske, navodi Hina.

Komšić je rekao da neće glasati da Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bude novi predsedavajući Saveta ministara “ukoliko nema odluke o upućivanju ANP”.

U izjavi za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1 on je kazao i da je neprihvatljivo da se menja izborni zakon na način kako to predviđa sporazum koji su 5. avgusta potpisali Dodik, lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

U sporazumu stoji da će se izborni zakon menjati na način da obezbedi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim nivoima vlasti, što praktično znači izmenu pravila koja su Komšiću omogućila da postane hrvatski član Predsedništva BiH.

“Nema od toga ništa! To je šarena laža za Dragana Čovića. Plus, to je u suprotnosti s mišljenjem Evropske komisije”, poručio je Komšić.