Ključni problem nedostatak radne snage u Srbiji

Ona je za Tanjug posle sastanka, kome je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež, rekla da je nedostatak radne snage u ovom trenutku ključni problem u Srbiji.

Na sastanku je, kaže, predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je, pre svega najvažnije uvođenje dualnog obrazovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.

ana, brnabic

Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.

„Mi smo takođe učili od drugih država, tako da smo značajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem“, kaže predsednica Vlade.

Očekuje i da će pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova.

„Nadamo se zbog svega sto radimo i da će što veći broj ljudi da se vraća u Srbiju“, rekla je Brnabić.

Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostatku radne snage u Srbiji, Brnabić je rekla da nažalost država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.

„S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, duplo manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage“, navodi premijerka.

Dodaje da moraju da se ukrste ta dva podatka kako bi se uvidelo kako može da se pomogne ljudima da lakše nađu posao jer su, navodi, privredi očigledno potrebni kadrovi.

Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu neformalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.

Čadež: Vlada sluša privredu i reaguje izmenom propisa

Krenuli smo u institucionalizaciju komunikacije sa sektorima različitih industrija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posle sastanka predstavnika udruženja metalske i hemijske industrije PKS sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Čadež je za Tanjug rekao da predstavnici PKS imaju već jako dobru saradnju sa premijerkom i njenim timom u okviru Saveta za rast BDP-a, te da se na današnjem sastanku govorilo o problemima koje se tiču metalske i hemijske industrije, o problemima u različitim sertifikacijama, akreditacionim telima, kao i tome šta još Vlada dodatno može da učini da bi pomogla tim sektorima.

“Pričali smo o problemu kvalifikovane radne snage koji danas nije problem samo Srbije, nego i čitave Evrope. Dobili smo dobra uveravanja da se na tome radi, na nekim rešenjima koja, takođe, nisu specifična samo za Srbiju, već su ih uvodile i druge zemlje i to je bilo dobro čuti”, rekao je Čadež.

Naveo je da je bilo reči i o nekim praktičnim stvarima, pre svega primeni nekih propisa u čemu je Vlada zaista izašla u susret i veoma brzo reagovala kada je u pitanju, kako dodaje, na primer izjednačavanje statusa stranog i domaćeg investitora u plaćanju poreza za uvoz opreme iz zemlje koja nije iz EU.

“To smo završili, zakon je izmenjen, pravilnici su izmenjeni. U implementaciji smo imali u određenim industrijama neke zastoje i o tome smo pričali i tu smo dobili dobre odgovore”, kaže Čadež.

Kako je rekao, nekada ni Vlada ne može da zna šta je ono što se stvarno dešava na terenu svaki dan, pa je zato bitna ovakva vrsta dijaloga.

Naglasio je da Vlada sluša privredu i reaguje menjanjem propisa kako bi se zaista olakšalo poslovanje.

Najavio je da će posle današnjeg prvog susreta sa predstavnicima metalske i hemijske industrije, takvi sastanci biti organizovani i sa predstavnicima drugih industrija.

“Ići ćemo u usluge, ne samo u proizvodnju”, rekao je Čadež i naveo da je globalni problem pad potražnje u EU i trgovinski ratovi u svetu i da Srbija nije izolovana od takvih trendova.

“Nismo izolovani, to ćemo osetiti i zato je bitno da razgovaramo i nalazimo rešenja koja mogu da nam pomognu da zajedno prevaziđemo probleme koji mogu da nas zadese”, rekao je Čadež.