“Inflacija” poruka sa Zapada da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije

“Maltene da ‘prelomimo preko kolena’ i da prihvatimo stav da je Kosovo nezavisno. To je suština”, rekao je Milivojević za Tanjug.

Povodom najava o mogućem dolasku savetnika predsednika SAD, Džona Boltona, Milivojević kaže da Bolton ne bi došao u Beograd ako ne bi bilo izvesno da ima dijaloga i rešenja, jer, kako objašnjava, on bi došao u vreme predizborne kampanje, a Trampova administracija ne bi rizikovala neki neuspeh pred izbore.

“Sve je to deo jednog pokušaja da se ta tema nametne i da se izvrši određeni pritisak”, rekao je Milivojević.

zoran, milivojevic

On je primetio da je dosta indikativno što se u tim porukama pojavljuju i odnosi Srbije i Rusije, odnosno kritički stav vezan za nezavisnu politiku Srbije i njenu vojnu neutralnost.

“Sve to stavljam u jedan mozaik i identifikujem kao specifičnu vrstu pritiska na Srbiju”, rekao je Milivojević.

Na pitanje koje bi pritiske Srbija još mogla da očekuje kako bi se rešavanje pitanja Kosova i Metohije ubrzalo, Milivojević kaže da je jedan od njih da Srbija prihvati dijalog sa Prištinom, a da se odrekne uslova da se ukinu takse, kao i da u tom dijalogu figurira konačno rešenje koje podrazumeva nezavisnost Kosova.

“To su dve vrste pritisaka koji bi sad mogli da idu prema Srbiji. U tom smislu imamo pretnje da nema ulaska u EU, pri čemu to uopšte nije na dnevnom redu, a tu su i pritisci vezani za odnose Srbije sa Rusijom i Kinom”, rekao je on.

Upitan zašto se jun iduće godine pominje kao rok za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, Milivojević komentariše da bi to odgovaralo Trampovoj administraciji, jer bi neposredno pred novembarske izbore u SAD, mogla da uknjiži jedan pozitivan poen, ali pod uslovom da se, kako kaže, to zaista desi.

On je istakao da je Srbija već pokazala da politika koju vodi daje rezultate i da se pokazalo da kosovsko pitanje nije svršena stvar, i u slučaju dobrog dela Evropljana, ali i u slučaju američke administracije.

“Prema tome, nema razloga da ne nastavi tu politiku, kao i demaskiranje o kakvoj se političkoj ‘eliti’ u Prištini radi”, rekao je Milivojević.

Kao rezultat srpske politike naveo je i najavljeno javno slušanje u američkom Kongresu preko srpskog kokusa na jesen, a u kojem će Srbija predstaviti stanje na Kosovu i Metohiji, kao i zločine nad Srbima.

Milivojević poručuje da nema nikakvog razloga da Srbija odustane od svoje nezavisne politike, vojne neutralnosti, od svojih odnosa sa Rusijom, Kinom i “polovinom čovečanstva” koje ne prihvata nezavisnost Kosova.

“Na kraju i da nikako ne odustane od osporavanja kosovske državnosti, već sada u Interpolu u oktobru, ali i generalno”, poručio je Milivojević.