Delo: Seoske straže paradiraju u paravojnim uniformama

“U Sloveniji su precizno određene nadležnosti svih ključnih aktera sistema bezbednosti. Vezano za to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje esktemizama i kako se s njima suočiti”, naveo je u odgovoru za ljubljansko Delo slovenački premijer.

Te odredbe su deo nove strategije nacionalne bezbednosti koju bi na jesen trebalo da prihvati parlament, dodao je.

“Slovenija je sigurna država, a prema ustavu je državna vlast jedina ovlašćena da organizuje vojne jedinice i primenjuje represivne mere”, odgovorio je Šarec na pitanja Dela.

ljubljana

Taj list je pisao o “samoorganizoavnim seoskim stražama” koje patroliraju na granici i vežbaju u čudnim odorama i objavio reportažu sa fotografijama. Neki od članova odeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsećaju na oznake slovenačkih domobrana iz II. svetskog rata, tvrdi Delo.

Neke “seoske straže” samoorganizovale su se u južnom delu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata i patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putevi, piše list.

Na severoistoku, oko Maribora, aktivna je “Štajerska straža” čiji je zapovednik i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško koji je prošle godine zbog svoje paravojske bio uhapšen i osuđen na višemesečni zatvor.

U vezi s tim informacijama, list je postavio premijeru pitanje kako njegova vlada gleda na te pojave jer po njihovim saznanjima “seoske straže” otvoreno vežbaju sa vazdušnim puškama i deluju uz nezvanične simpatije policije.

“Kako komentarišete činjenicu da po šumama države koja je članica NATO saveza obavljaju svoje vežbe ljudi s ruskim oznakama. Nove uniforme, šatori i celokupna organizacija takvih njihovih tabora za vežbanje koji se odvijaju jednom mesečno, sve to nije besplatno i verovatno nije finansirano iz vlastitog džepa učesnika. Zanima nas zato jeste li proverili ko sve finansira tu organizaciju i kupovinu potrebnog materijala?”, neka su od pitanja koje je Delo postavilo premijeru.