Zetska episkopija Svetog Save, prva u Crnoj Gori

Iste godine kada je srpska crkva stekla autokefalnost, 1219. godine, što je povod za ovogodišnju proslavu velikog jubileja, formirana je Zetska episkopija već samostalne autokefalne srpske crkve.

Sedište Zetske episkopije bio je manastir Svetog arhangela Mihaila, po kojem je i ostrvo nazvano Miholjska prevlaka.

Manastir je, uz pomoć svog brata Stefana Prvovenčanog, Sveti Sava obnovio i podigao po uzoru na manastir koji je na tom mestu postojao u 6. veku, u doba Vizantije.

miholjska, prevlaka

Kasnije, sredinom 14. veka srpski car Dušan uzdigao je Zetsku episkopiju na rang mitropolije (vreme kada je i srpska crkva uzdignuta na rang patrijaršije ), a manastiru dao status sveštene carske lavre.

Manastir na Miholjskoj prevlaci doživeo je sudbinu svih svojih prethodnika na tom mestu, srušen je sredinom 15. veka od strane Mlečana.

Rušenju je prethodilo trovanje celokupnog manastirskog bratstva koje je brojalo preko 70 monaha.

Tim arheologa je 1997. godine pronašao ostatke otrovanih prevlačkih monaha iz 15. veka.

Sedište Zetske mitropolije je zatim preseljeno na Cetinje 1485. godine, gde je sedište mitropolije cetinjske (crnogorske) ostalo do danas.

Prvi savremeni pokušaji obnove počinju u 19. veku trudom kontese Ekatarine Vlastelinović 1833. godine, kada je obnovljena crkva Svete Trojice i podignuto krilo konaka.

Monaški život je obnovljen na ostrvu ’90-ih godina prošlog veka, a obnova manastira traje i dalje…