Tramp hoće rešenje za Kosovo do juna, zbog toga neće bojkot izbora u Srbiji?

List piše da će Amerikanci u narednih nekoliko meseci učiniti sve da ubede srpsku opoziciju da uzme učešće na izborima koji će se održati na proleće naredne godine.

“U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020.”, kaže sagovornik lista.

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

Osim učestalih kontakata američkih zvaničnika sa vlastima u Beogradu i Prištini, diplomate iz SAD pokušavaju da približe vlast i opoziciju u Srbiji da kroz dijalog dođu do rešenja kako bi se izbegao bojkot izbora.

“Kada sporazum bude finiširan i kada uđe u parlament, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju”, kaže sagovornik Blica iz diplomatskih krugova.

Našim zvaničnicima je, kako saznaje list, poručeno da će takse biti povučene, a sve bi trebalo da ide dosta lakše nakon Haradinajevog odlaska s mesta premijera, budući da je on najveći zagovornik istog.

“Rano je da se govori o tome šta će biti rešenje i šta je prihvatljivo za SAD. Prvi korak i prvi uspeh će biti da se dve strane vrate dijalogu jer bez toga ne možemo da učinimo ništa, navodi sagovornik lista.