Tomoru Morini pored skopskog suda pomaže i britanska ambasada

“Krivični savet Osnovnog krivičnog suda u Skoplju postupajući po zahtevu Ministarstva pravde Severne Makedonije usvojio je rešenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Timora Morine Republici Srbiji”, saopštio je Osnovni krivični sud u Skoplju.

skoplje jpg

Rešenje, zajedno sa predmetom odmah će biti dostavljeni Vrhovnom sudu Severne Makedonije na dalje odlučivanje.

“Mera ekstradicijskog pritvora koja mu je bila određena na predlog skopskog tužilaštva ostaje na snazi do pravosnažnosti rešenja Krivičnog suda, odnosno do odluke Vrhovnog suda po ovom predmetu”, dodaje se u saopštenju Krivičnog suda.

Tomor Morina ima i britansko državljanstvo

Ambasada velike Britanije u Skoplju saopštila je da je zabrinuta zbog sudbine Tomora Morine, koji ima i britansko državljanstvo, objavila je TV21.

“Pomažemo čoveku koji je državljanin i Kosova i Britanije, a pritvoren je u Severnoj Makedoniji, i u kontaktu smo sa lokalnim vlastima”, saopštila je britanska ambasada, prenosi Kosovo onlajn.

Morina se nalazi u pritvoru u Skoplju od 24. jula, kada je uhapšen po poternici Interpola, izdatoj na zahtev Srbije, koja ga tereti za ratne zločine nad civilima na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine.