Studenti iz Beograda krenuli na mobu berbe grožđa u Hilandaru

Jedan od 14 studenata koji su ispred sedišta Fondacije zadužbine manastira Hilandara krenuli na Svetu goru je i Aleksandar Vitorović koji je pre polaska rekao da studenti tom akcijom žele da nastave humano delo svog profesora Nebojše Markovića koji, kaže, godinama pomaže u podizanju i održavanju vinograda u Hilandaru.

studenti,moba,hilandar

”Ideja o mobi javila se prošle godine u ovo vreme kada je jedan kolega boravio u Hilandaru i po povratku ispričao da je učestvovao u berbi grožđa. Uglavnom su se prijavili studenti treće i četvrte godine sa smera biljna proizvodnja”, rekao je Vitorović.

Sekretar Udruženja akcijaša i volontera Valjevo Boža Vićentijević nazvao je mobe pretečom omladinskih radnih akcija i srpskim načinom organizovanja da bi se obavili razni poslovi na poljima ili u domaćinstvima.

”Danas se ponovo vraćamo omladinskim radnim akcijama kroz mobe. Ovog puta studenti idu na Hilandar da pomognu i urade jedno dobro delo”, rekao je Vićentijević.

Studentima je u pripremi mobe pomoglo rukovodstvo Saveza udruženja omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS), a učesnike berbe grožđa u Hilandaru ispratili su počasni predsednik SORAS-a Slobodan Ristanović, predsednica Upravnog odbora Dragana Andrić, sekretar SORAS-a Vladimir Galić i direktor zadužbine manastira Hilandar Milivoje Ranđić.