Sporazum Turske i SAD o zajedničkom centru za Siriju

ANKARA –

Turska i SAD su saopštile da su danas postigle dogovor o formiranju zajedničkog operativnog centra u centralnoj Turskoj, a cilj je da taj centar rukovodi i koordiniše bezbednosnom zonom, planiranom da se uspostavi na severu Sirije.

Posle trodnevnih razgovora u Ankari dve zemlje su saopštile da će bezbedna zona na severoistočnoj granici Sirije sa Turskom predstavljati “mirovni koridor”, kao i da će se činiti svi mogući napori kako bi Sirijci koji su izbegli zbog rata mogli da se vrate u njihovu zemlju, preneo je Rojters.

turska,erdogan

SAD i Turska su najavile da će operativni centar biti uspostavljen što je pre moguće.

Informacija o uspostavljanju zajedničkog centra objavljena je u odvojenim saopštenjima turskog Ministarstva odbrane i američke ambasade u Ankari.

Kako navodi Rojters, ni u jednom od tih saopštenja se ne precizira koju površinu će bezbedna zona zauzimati, niti ko će komandovati jedinicama koje budu patrolirale duž nje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je odluku o uspostavljanju zajedničkog operativnog centra, ističući da je to prvi korak ka stvaranju bezbedne zone u Siriji.