Gajić: Neki u Skoplju doprinose zataškavanju zločina OVK

Postupak ekstradicije Morine treba voditi na način koji je u skladu sa Ugovorom između Srbije i Severne Makedonije o izručenju, potpisan 29. novembra 2011. Ukoliko su ispunjen svi uslovi utvrđeni tim ugovorom, Severna Makedonija ima obavezu da na zahtev Srbije izruči lice čije je izručenje zatraženo radi krivičnog gonjenja, rekao je Gajić za Politiku.

makedonija, skoplje, vkada, jpg, 660x330

Napominje da, iako konačnu odluku o izručenju ne donosi sud, već ministar pravde, ukoliko je izručenje regulisano međunarodnim ugovorom, Ministarstvo pravde je dužno da izvršava ugovorene obaveze.

Gajić kaže da su razlozi o neizručenju koje iznose pojedini zvaničnici Severne Makedonije pravno neutemeljeni i predstavljaju političke izjave koje se lako mogu tumačiti kao doprinos zataškavanju zločina učinjenih na teritoriji KiM.

On navodi i da Osmani postupa u očiglednoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Severna Makedonija zaključila sa EU.

Na pitanje da li je priznanje Kosova relevantno u postupku izručenja Morine, Gajić je rekao da ta činjenica ima veliku političku težinu, ali ne može biti prepreka izručenju.

Zločini za koje se tereti Morina izvršeni su na teritoriji Srbije i u vreme izvršenja Kosovo i Metohija su nesporno bila pod punim suverenitetom Srbije, ukazao je on.

Čak i da Severna Makedonija smatra da je krivično delo izvršeno van teritorije Srbije, ona ne može da odbije izvršenje, budući da je isto krivično delo predviđeno i krivičnim zakonodavstvom Severne Makedonije i da se za isto delo može krivično goniti njegov učinilac i u Severnoj Makedoniji, rekao je profesor Gajić.