Amerika čuva i bivše agente – učesnik “državnog udara” nikad neće biti izručen Crnoj Gori

PODGORICA –

Sjedinjene Američke Države neće rizikovati da njeni državljani, koji su radili u njenim obaveštajnim službama, budu u pritvoru stranih država, zato Crnoj Gori nikada neće biti izručen bivši agent američke tajne službe (CIA) Džozef Asad, kojeg je Specijalno državno tužilaštvo označilo kao vođu organizovane kriminalne grupe, pišu Vijesti.

List se poziva na izvor iz američkog Stejt departmenta, koji je ranije obavljao odgovorne poslove u američkom bezbednosnom sektoru.

Konstatuje da će, zbog takve politike, SAD sprečiti i njegovo izručenje Crnoj Gori ili bilo kakvo hapšenje drugih država.

Tako je prošle godine, uz intervenciju Ambasade SAD, Asad oslobođen iz pritvora Abu Dabija, nakon što je na aerodromu uhapšen po crnogorskoj poternici zbog pokušaja terorizma 2016. godine, poznatog pod nazivom “državni udar”.

spuz, bikic, drzavni, udar, crna, gora

“SAD ne može dozvoliti da se ugrozi njena bezbednost ni na koji način, a jedan od načina jeste ukoliko bivši obaveštajac negde krene da priča o tajnim poslovima službe u kojima je učestvovao”, tvrdi izvor lista.

Crnogorsko specijalno tužilaštvo od 2016. godine istražuje Asadovu grupu, koja je 16. oktobra, navodno bila zadužena da napravi šemu evakuacije, osmisli odbranu komandnih punktova nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i instalira uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije “Patriot Defence Group” za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vreme izbora. To je delimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije.

Asad još nije optužen za pokušaj terorizma. On je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtev Crne Gore za njegovo izručenje, navode Vijesti.