Štrbac: “Oluja” još traje – jedan Srbin se vraća u Hrvatsku, a pet odlazi

Štrbac je naveo da je u poslednje vreme stao povratak Srba u Hrvatsku, da na jednog povratnika dođe četiri do pet Srba koji ponovo odlaze u Republiku Srpsku ili Srbiju.

“Mi to zovemo tihi egzodus, jer nije vidljiv kao onaj u avgustu 1995. godine. Malo se vratilo radno i plodno sposobnog stanovništva, a tamo gde ga nema, nema ni budućnosti za jedan narod. Starci koji su se vratili polako će otići na onaj svet i ostaće pustoš”, rekao je Štrbac u Novom Gradu nakon parastosa za stradale u akciji “Oluja” 1995. godine.

On je napomenuo da su zbog akcije “Oluja” proterani svi Srbi sa područja Republike Srpske Krajine, da je iz Severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna otišlo više od 220.000 Srba.

savo strbac jpg

I ranije je bilo ratova i egzodusa, ali ljudi su se vraćali i nastavljali život, istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, “Veritas je evidentirao 1.869 ubijenih u “Oluji”, ali to nije konačan broj.

“Još tražimo 745 lica, zapravo ima 357 ekshumiranih leševa i 136 registrovanih grobnih mesta, što znači da još nema podataka o 250 lica. Ima ekshumiranih tela, ali identifikacija ide sporo i mislim da za to nema političke volje”, naveo je Štrbac.

Predsednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić je rekao da je samo, nakon mesec dana od “Oluje”, regularna vojska Hrvatske napala ovu i druge opštine zapadne Krajine.

“Regularne snage vojske Hrvatske su 18. septembra forsirale reku Unu i napale Novi Grad, Kozarsku Dubicu i Kostajnicu, sa namerom da prošire koridor i zauzmu Banjaluku i unište Republiku Srpsku. Narod i Vojska Republike Srpske su odbranili granicu Srpske i zaustavili agresiju Hrvatske”, rekao je Gačić.

Parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu počelo je obeležavanje 24 godine od stradanja Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Hrvatske vojske “Oluja” u avgustu 1995. godine, kada je proterano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

Nakon parastosa, pored puta prema “mostu spasa” na reci Uni zapaljene su sveće, a sa mosta je u vodu spušten venac.

U avgustu 1995. godine ovaj “most spasa” prešlo je 100.000 izbeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni, kod Novog Grada, gde je hrvatska avijacija gađala izbegličku kolonu, danas će biti služen pomen i položeno cveće kod spomen-krsta u ovom mestu.

Spomen-krst je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u izbegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.

Akcija “Oluja” najveće je i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu, piše Srna.