“Priština samo traži načine da maltretira građane”

Priština samo traži načine da maltretira građane bez razloga, ponaša se antievropski i anticivilizacijski, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To je izjavio povodom navoda pojedinih medija da je Direkcija granične jedinice kosovske policije donela odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju KiM.

“Stalno nalaze nove načine da ometaju slobode običnih ljudi svih nacionalnosti, a posebno Srba, prema kojima netrpeljivost ponovo i ne kriju. Inače, na Kosovo i Metohiju ne treba sa srpskim pasošem. Nije ni trebalo, niti će trebati. Možda samo na graničnim prelazima Srbije na izlasku iz Srbije sa teritorije AP KiM prema Albaniji i Severnoj Makedoniji”, rekao je Đurić za Tanjug.

Podsećanja radi, kaže Đurić, za same prelaze koje Priština danas bez prava tretira kao granične imamo da se zahvalimo, kako Prištini, tako i “tandemu” Vuk Jeremić – Borko Stefanović, koji su 2011. dogovorili i potpisali takav sporazum o slobodi kretanja.

RTS je u kosovskoj policiji saznala da se, prema odluci granične policije, zabrana ulaska ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i bez uobičajene procedure obaveštavanja javnosti.

Mera granične policije koja je na snazi od ponedeljka pogodiće građane centralne Srbije koji preko KiM putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

Na administrativnim punktovima izmedju Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije, navodi RTS.