Leteći čovek sada najavljuje – leteći automobil (VIDEO)

Zapata je pre tri godine napravio prvi personalni hoverbord sa turbinama koji je u stanju da u vazduh podigne jednu osobu. On je od tada svoj izum samo usavršavao i pokazivao svetu. Od francuske vojske dobio je 1,3 miliona evra za razvoj tehnologije personalnih letećih sprava.

frenki, zapata

Ovaj pronalazač ponovo je dospeo u žižu interesovanja nakon što je pokušao da preteli Lamanš. Nedugo nakon sletanja (upseo je da preleti tek iz drugog puta) na obalu Zapata je u intervjuu za francuske medije najavio svoje sledeće korake. Prvo će kaže da ode na kratki godišnji odmor, a potom će da se baci na završavanje projekta koji već neko vreme razvija – leteći automobil.

Istakao je da su prototipi već u fazi testiranja, a da će nakon odmora nastaviti danonoćno da radi na njima.

“Moramo da završimo izradu letećeg automobila. Moram da ga predstavim pre kraja godine”, rekao je Zapata za TV BFM, prenosi Bug.hr.

Šasija automobila već leti, a potrebno je dovršiti karoseriju i dobiti dozvole nadležne francuske agencije za civilno vazduhoplovstvo, što se očekuje do kraja avgusta. Nakon toga mogu da uslede dalja testiranja i razvoj pre javnog predstavljanja.

“Osnova automobila već je poletela s četiri motora. Verzija s deset motora poleteće u narednim danima”, najavio je francuski 40-godišnji inovator i dodao da bi automobil trebalo da dostiže brzine od 300 do 400 km/h i da ima dolet od 100 do 120 kilometara.

[embedded content]