Svetska nedelja dojenja: Majke u Srbiji rano prestaju sa dojenjem

Da je dojenje neprocenjivo i da ne predstavlja samo ishranu deteta, govore brojna istraživanja. Jačanje svesti i promovisanje mnogostrukih prednosti dojenja, deo su kampanje Svetske nedelje dojenja pod sloganom “Osnažimo roditelje”. Poražavajuća UNICEF-оva statistika, govori da je u Srbiji dojenje zastupljeno svega 12,8 odsto.

bebe novorodjence beba potomstvo

Kako bi beba razvila što bolji imunitet, Svetska zdravstvena organizacija savetuje 6 meseci dojenja, isključivo majčinim mlekom. Partnerska podrška u početnom periodu, najznačajnija je i neophodna, jer dojenje za majku izuskuje velike napore i snagu.

“Ono što se u praksi pokazalo je to da nam najčešće žene odustanu oko 3. meseca od dojenja, zato što se u tom periodu javi skok u razvoju deteta i detetu je automatski tada potrebna veća količina hrane, žene to ne prepoznaju kao skok u razvoju i automatski, jeste, beba bude gladna tih dan ili dva, zato što je potrebno organizmu da stvori veće količine mleka”, rekla je Kristina Nedeljković iz Doma zdravlja Novi Sad.

Povaćanjem adaptirane formule i smanjenjem unosa majčinog mleka, stvara se začarani krug u kojem majka gubi dragoceno vreme na pranje i pripremanje flašica. Unošenjem majčinog mleka, beba je izložena bržem napretku, a rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih, alergijskih i autoimunih bolesti je značajno smanjen, zato, ne uskraćujte svom detetu tu zaštitu.