“Merkator” prodaje “Rodu” da smanji dugove

BEOGRAD –

Kompanija Merkator-S, u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, pokrenula je postupak prikupljanja neobavezujućih ponuda radi prodaje nepokretnosti RODA MEGA marketa u Novom Beogradu, saopšteno je danas.

Kao i u slučaju prodaje objekta Merkator centar Novi Beograd, ugovorom će biti definisan nastavak poslovanja prodavnice po svetski poznatom principu “prodaja i povrat zakupa (sale and leaseback).

Objekat je ukupne površine 21.615 kvadrata, na parceli površine 39.898 kvadratnih metara, na adresi Đorđa Stanojevića 35, a krajnji rok za prijem neobavezujućih ponuda je ponedeljak 2. septembar, do 16 časova, navedeno je u saopštenju.

merkator mercator soping jpg

Prodaja tog objekta je, kako se ističe, deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje Merkator Grupe i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja – maloprodaju robe široke potrošnje.

Strateški cilj jeste da kompanija na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

S tim u vezi Mercator Grupa je u poslednje dve godine povećala EBITDA za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra.

U prilog pozitivnih efekata monetizacije najbolje govori i to da je Merkator Grupa uspešnim poslovanjem i monetizacijom nekretnina uspela da snizi dug za gotovo 200 miliona evra, navedeno je u saopštenju te kompanije.