Bolton do kraja avgusta u Beogradu?

U isto vreme SAD će krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke, saznaje list.

dzon, bolton

Da li će do ove visoke posete doći zavisi od toga hoće li Priština povući takse od 100 odsto na srpsku robu, piše “Blic” pozivajući se na diplomatske izvore.

U skladu s tim, nastavlja se agresivna diplomatska aktivnost koja bi trebalo da dovede do ukidanja taksi.

“Ukoliko bude garancija da će takse biti ukinute, doći će. U suprotnom, njegova poseta je malo verovatna, jer naprosto ne želi da bude neuspešan. Pošto situacija sa taksama za sada nije sigurna, nije ni poseta potvrđena”, navodi izvor “Blica”.

Izvor lista takođe navodi da je zbog svega toga sasvim opravdano očekivati pojačane pritiske na prištinske vlasti da bi eventualno do te posete došlo.

“Blic” navodi i da je Bolton svojom izjavom da Amerike ne isključuje teritorijalne korekcije pre godinu dana stavio na sto priču o razgraničenju kao potencijalnom rešenju za kosovski čvor, ali i praktično označio promenu politike Vašingtona prema promenama granica na Balkanu.

Zbog toga se ovoj poseti pridaje veliki značaj, a ukoliko do nje dođe, ona će na izvestan način značiti i da se otišlo korak dalje u pravcu kosovskog rešenja, ocenjuje list.