U Sremskim Karlovcima eko kamp „Sačuvajmo rit 1“

Na ovogodišnjem kampu, više od 20 volonterki iz Velike Britanije pomagaće u uklanjanju invazivnih biljnih vrsta, kako bi se oporavila flora i fauna u zoni starog Dunava. Osim toga, renoviran je i drveni mobilijar, sa ciljem doprinošenja uređenju eko-turističke ponude Sremskih Karlovaca.

razglednice6

“Sređujemo stolove i klupe, a proteklih nekoliko dana proveli smo pored vode čisteći i sređivajući kako bi biljke na tom području bolje rasle. Generalno, činimo mesto kraj Dunava uređenijim i lepšim“, kaže Ema Kuper, liderka volonterki iz Velike Britanije.

„Izabrala sam ovaj kamp, jer volim izazove, nikada nisam radila nešto slično, sviđa mi se što na ovaj način svet činim boljim mestom“, kaže Emili Vinder, volonterka.

„Ovde je prelepo, najlepše mesto na kom sam bila, šest dana sam ovde i osećam se kao da je ovo moja druga kuća“, kaže Rouzi Edvards, volonterka.

„Ima mnogo posla, ali je pravo uživanje. Nisam poznavala nijednu od volonterki ranije, dobro sarađujemo. A što se tiče Srbije, ovde je divno, nemamo nešto ovakvo kod kuće“, kaže Medelajn Kejn.

Kamp je namenjen tinejdžerima i deo je bilateralne saradnje s Udruženjem građana “Konkordija” iz Velike Britanije. Osim radnog, kamp ima i edukativni karakter.

„U popodnevnim časovima imamo radionice, npr imali smo radionice na ovom području, radionice o vodi i uopšteno o ritu, kako bi oni mogli da se upoznaju sa biljnim i životinjskim vrstama i uopšte šta se nalazi na ovim prostorima, takođe smo imali jednu od naših redovnih radionica koju radimo sa grupama, to je ceger koji se radi u parku, gde oni moraju da koriste različita čula, i tako dalje“, kaže Aleksandar Šnur, Pokret gorana Vojvodine.

Kamp „Sačuvajmo rit 1“ traje do 6. avgusta, a odmah po završetku prvog, počinje drugi. „Sačuvajmo rit 2“ okupiće novih 15 volontera iz drugih zemalja sveta koji će nastaviti ono što su njihovi prethodnici započeli.

[embedded content]