Jul verovatno najtopliji mesec u istoriji merenja

Podaci, koji se temelje na prvih 29 dana u mesecu, upućuju na to da će jul 2019. biti jednako ili možda i topliji od prethodnog najtoplijeg jula, zabeleženog 2016. godine, ujedno najtoplijeg meseca dosad, preneo je portal Index.hr.

hlad,, vrucina

Tada su prosečne temperature na kopnu i na moru bile za 0,87 Celzijevih stepeni više od proseka merenih tokom 20. veka, podaci su WMO i Nacionalne atmosferske i okeanografske službe SAD (NOAA).

Prošlog meseca Svetska meteorološka organizacija izvestila je da je jun 2019. bio najtopliji mesec u istoriji, a 2019. bi mogla postati jedna od najtoplijih godina dosad, odnosno od početka vođenja evidencije 1880. godine.

“Nisu nam nepoznata vrlo vruća leta, no ovo nije leto naše mladosti. Ovo nije leto vaših dedova i baka”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Samo ove godine zatekli su nas temperaturni rekordi koji su srušeni od Nju Delhija preko Enkoridža, Pariza, Santjaga, Adelaide do Arktičkog kruga, rekao je Gutereš.

“Ako sada ne preduzmemo odgovarajuće mere kada su posredi klimatske promene, mislim da će se pokazati da su ovakve ekstremne vremenske prilike tek vrh ledenog brega”, istakao je generalni sekretar UN.

WMO u saopštenju navodi da su neuobičajeno visoke temperature poslednjih nedelja zahvatile brojne evropske zemlje, uključujući Belgiju, Nemačku, Luksemburg, Holandiju i Veliku Britaniju.

U svima je postavljen novi neslavni nacionalni rekord kada je reč o visokim temperaturama.

“Jul je ponovno ispisao našu klimatsku istoriju, sa desetinama novih temperaturnih rekorda na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou”, rekao je generalni sekretar WMO Peteri Talas.