“Planeta bez granica” – radionice u prirodi

Bezbednost dece u kući, na ulici, u iznenadnim opasnim situacijama, prilikom povrede ili požara teme su radionice “Sigurna planeta” koje su osnovcima približili predstavnici Policijske uprave u Somboru, predstavnici vatrogasne i spasilačke služe i volonteri Crvenog krsta.

hitna, pomoc, nesreca, udes, poljska

“Učili smo od vatrogasaca šta treba i ne treba raditi u požaru. Na primer, da ne gasimo mi požar već da zovemo vatrogasce i da ga oni ugase”, kaže Uroš Lukač.

“Sačuvati se možemo tako što pazimo na sebe, da pazimo šta radimo, da ne treba da budu lakoverni i da pristaju na svako postavljeno pitanje”, ispričala je svoje iskustvo sa radionice Lara Zujić.

“Trebamo po noći da nosimo prsluke koji svete, da imamo svetla na biciklima i da nam svetla na automobilima budu uvek uključena”, kaže Matija Litvai.

“Važno je da se sklonimo od vatre i da zovemo vatrogasce i da, ako neko upali požar namerno, onda će i policija doći”, ispričala je Anastasija Kostić.

“Treba da ostanemo u sobi ako nije kod nas požar. Ne smemo da ulazimo u hodnik, niti da ulazimo u lift zato što može da uđe gas ili neki dim, a to uopšte nije zdravo”, ističe Lana Stolišić.

“Kad padneš i kad si kući sam, a nema nikog. I ako imaš kamenčiće, to moraš prvo oprati vodom, da staviš prvo zavoj da bude preko cele rane da ništa ne viri”, kaže Tamara Dobrić.

Bezbedna planeta je jedna u nizu letnjih radionica koju priprema Centar za razvoj obrazovanja Planeta.

“Prvi i osnovni razlog je organizacija slobodnog vremena. Već nekoliko godina u nazad, Planeta organizuje aktivnosti za decu tokom letnjeg raspusta, uglavnom dve do tri aktivnosti mesečno, i naš cilj je da decu izvedemo u prirodu, da ih izvučemo iz kuće i da im ponudimo multidisciplinarne programe u koje će se oni u odnosu na svoje interesovanje uključivati”, navodi Radmila Jokić, saradnik na programima Centra za razvoj Planeta.

Projekat je interediciplinarnog karaktera i uz decu iz redovnih porodica, uključuje decu bez roditeljskog staranja i decu sa smetnjama u razvoju sa ciljem da shvate šta ih sve, uprkos različitostima povezuje te da uoče načine kako jedni drugima mogu biti podrška.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine.