“Šnajder elektrik” pomaže talentovane studente

Drugi čovek kompanije Schneider Electrica, Frederik Abal potpisao je ugovore sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Radetom Doroslovačkim. Kao kompanija koja je tokom prošle godine obezbedila najveći broj stipendija za studente tehničkih fakulteta i za naredni period najavljena je ista saradnja. Osim stipendija organizuju se i naučni skupovi ali i praksa.

ftn

“Ta saradnja podrazumeva da se obezbedjuje praksa za studente, jako je važno da oni uđu i vide kako privreda funkcioniše i oni imaju obaveznu praksu, ko želi može da ide i duže nego što je obavezni deo prakse tamo oni zaista mnogo toga nauče”, kaže Rade Doroslovački, dekan FTN-a.

Samo ovog proleća je bilo 5-6 kompanija koje su želele da sklope ugovore sa FTN-om, ističe dekan Doroslovački i dodaje da je ovde velika borba za završenim studentima IT sektora. A kompanije nemaju međusobno konkurenciju u proizvodu, jedino je borba ko će prigrabiti te završne inženjere iz IT sektora.

“Svake godine dolaze mnogobrojne kompanije iz Nemačke i iz drugih zemalja i dolaze u Novi Sad i kaze oni žele da otvore kompaniju kao što je Kontinental prošle godine u Srbiji i to baš žele u Novom Sadu. Ja kažem, a što ne idete u Beograd? Pa kaže, mi smo videli da se ovde mnogo više radi i mnogo više proizvodite kvalitetnih inženjera”, ističe Doroslovački.

Ove godine na Fakultet tehničkih nauka osnovne akademske studije upisalo je 2.352 studenta od toga oko 900 njih je elektro i IT struka. Šnajder elektrik trenutno ima 1.000 zaposlenih inženjera, a plan je da zaposle još hiljadu IT stručnjaka.

[embedded content]