Škola i posle škole – od dodatnog učenja, do preduzetničkih i kreativnih radionica

Kako je u razgovoru za FoNetov serijal “Bez rukavica” napomenula načelnica Odeljenja za koordinaciju školskih uprava Jasmina Đelić, ideja projekta “obogaćene jednosmenske nastave” je da deca posle časova na dobrovoljnoj bazi biraju aktivnosti koje su im potrebne i zanimljive.

ucionica, skola, djaci, nastava, ucenici, raspust

Selektovano je 240 škola i objekata koji za to imaju mogućnosti, rekla je ona i objasnila da je reč o matičnim školama ili izdvojenim odeljenjima širom Srbije, čiji će konačni spisak biti objavljen do 15. avgusta.

Đelić navodi da su među aktivnostima koje su škole predložile dodatna podrška učenju, sport, kao i radionice za pravljenje sapuna, botanička basta, gajenje lekovitog bilja, pokretanje učeničke zadruge, kao i pravljenje didaktičkog materijala koji će kasnije moći i da se prodaje.

“Neke škole su razmišljale i preduzetnički”, rekla je Đelić novinarki Bojani Milovanović.

Ona napominje da školske aktivnosti u popodnevnim satima ne bi trebalo da izgledaju kao redovna nastava, pa se neće čuti zvono nakon 45 minuta, u grupama će biti deca različitih uzrasta, đaci će moći da dolaze koliko žele i da menjaju aktivnosti koje pohađaju.

Đelić navodi i da oni koji učestvuju u projektu neće raditi volonterski, već će dobijati nadoknadu za prekovremeni rad, a škole će imati pravo i na angažovanje jednog dodatnog izvršioca.

Predstavnica Ministarstva prosvete ukazuje i na to da se radi o pilot projektu, kao i da je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, pa će u ovom slučaju angažman biti na određeno vreme.

“Ako se pokaže uspešnim, ovaj projekat će postati i deo Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine”, najavljuje Đelić i dodaje da to zahteva i ulaganja, zidanje novih objekata i pravljenje drugačije mreže škola.

“To je dugoročno i vezano je za strateške prioritete”, naglašava Đelić i dodaje da je cilj da škola bude mesto u kojem će se deca duže zadržavati.

S druge strane, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ukazuju da u samoj realizaciji ovog projekta rešenja nisu dovoljno definisana.

Prema njihovoj oceni, prosvetni radnici nisu dovoljno informisani o najavljenim aktivnostima i uslovima pod kojima će se one odvijati.

“Postavlja se pitanje i kojim ljudima će biti ponuđeno da učestvuju u ovakvom projektu. Mi imamo mogućnost da radimo određen broj časova nedeljno, preko toga ne možemo raditi”, rekao je za FoNet član Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Boris Naumović.

On je uveren da 95 odsto ljudi koji rade po školama “nemaju pojma” o ovom projektu i planovima i ponudama Ministarstva prosvete.

Naumović ukazuje da je za realizaciju ovakvog projekta i sprovođenje aktivnosti van nastave potrebno ulaganje, pre svega u objekte, ali i ljude.

Kao nastavnik u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” na Vidikovcu, on tvrdi da ta škola, zbog broja, đaka teško izlazi na kraj i sa dvosmenskim radom.

“Nama fale prostor i učionice za broj dece koju imamo. Tamo je apsolutno nemoguće organizovati jednosmensku nastavu, bez izgradnje novog objekta i zapošljavanja novih ljudi”, zaključio je Naumović.