Počelo glasanje o Ursuli fon der Lajen za šeficu EK

Evropski poslanici počeli su u utorak uveče da glasaju o kandidaturu Nemice Ursule fon der Lajen za šeficu Evropske komisije.

Izvor: Beta

Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Rezultat tajnog glasanja u Evropskom parlamentu u Strazburu treba da bude poznat oko 21.30, navodi agencija Frans pres.

Da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan-Klod Junkera, demohrišćanina što je i ona, i postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tela, Ursula fon der Lajen treba da dobije apsolutnu većinu, odnosno 374 glasa, bez obzira na broj poslanika koji su glasali.

U 2014. godini Žan-Klod Junker dobio je 422 glasa.

Ukoliko Ursula fon der Lajen danas ne uspe da dobije podršku EP, neće imati drugu šansu. Tada će Savet Evrope imati mesec dana da prijavi novog kandidata koji će biti predložen Parlamentu na potvrdu u septembru. Takva situacija bi mogla da izazove institucionalnu krizu u EU, navodi agencija Frans pres.

Teoretski bi zbir glasova tri glavne parlamentarne grupe, EPP, desnica, socijaldemokate i liberali centristi iz grupe Obnovimo Evropu, gde se nalaze i predstavnici partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, mogao da joj obezbedi komotnu pobedu, pošto zajedno imaju 444 glasa.

Međutim, nisu svi ubeđeni da je njen izbor dobar.

Svakako Evropska narodna partija (EPP) i njenih 182 poslanika treba da podrže Fon der Lajen. Manje od pet glasova neslaganja očekuje se među 108 poslanika grupe Obnovimo Evropu, rekao je šef te grupe Dačijan Čološ.

Najosetljivija situacija je kod socijaldemokrata. Grupa socijaldemokrata od 154 poslanika zvanično je danas na Tviteru navela da će podržati Fon der Lajen, jedan izvor iz te grupe rekao je da će oko dve trećine poslanika iz te grupe glasati za nju a oko jedna trećina protiv. Protiv će, prema tom izvoru, biti francuski socijalisti i nemački evroposlanici koji nisu zadovoljni kandidaturom svoje sunarodnice, s obzirom na teškoće u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj gde su zajedno sa partijom hrišćanskih demokrata Angele Merkel.

Četvrta politička snaga u Evropskom parlamentu, Zeleni, sa 74 poslanika, jasno su rekli da su protiv.

Kao mogući izvor nelagode za Ursulu fon der Lajen, odluku bi mogli da odnesu glasovi evroskeptika.

Konzervatici i reformisti, CRE sa 62 poslanika su neodređeni. Druga populistička snaga od 14 poslanika italijanskog Pokreta pet zvezdica su najavili podršku.

Grupa ekstremne desnice od 73 člana, među kojima su italijanska Liga, francusko Nacionalno okupljanje i nemački AfD, navela je da će glasati protiv. Najmanja grupa ekstremne levice sa 41 poslanikom takođe će biti protiv.

Ursula fon der Lajen u utorak pre podne je četiri sata pred poslanicima izlagala svoj program.