“Asanž pretvorio ambasadu komandni centar”

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž primio je na sumnjivim sastancima u ambasadi Ekvadora materijale o predsedničkim izborima izborima 2016. u SAD, piše CNN.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

U najnovijem bezbednosnom izveštaju u koji je CNN imao uvid, navodi se da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž primio tokom niza sumnjivih sastanaka u ambasadi Ekvadora lične isporuke potencijalno hakovanih materijala, vezanih za američke predsedničke izbore 2016. godine.

Dokument je zasnovan na mogućnosti na koju je ukazao specijalni istražitelj Robert Maler, a to je da su kuriri donosili hakovane dokumente Asanžu u ambasadu u Londonu.

U izveštaju se opisuje i kako je Asanž pretvorio ambasadu u komandni centar i kako je orkestrirao niz štetnih otkrića, koja su potresla predsedničku kampanju 2016. godine.

Kako se navodi, uprkos tome što je Asanžovo kretanje bilo ograničeno na ambasadu, dok je čekao siguran prolaz u Ekvador, on se susreo sa Rusima i hakerima svetske klase, sa kojima je često satima razgovarao.

Takođe, kako navodi CNN, Asanžž je dobio moćan novi kompjuterski i mrežni hardver da bi olakšao prenos podataka samo nekoliko nedelja pre nego što je Vikiliks dobio hakovane materijale od ruskih operativaca.

Svi ovi podaci dobijeni su zahvaljujući stotinama nadzornih izveštaja koje je za vladu Ekvadora napravila privatna španska bezbednosna kompanija UC Global i koji pružaju detaljan uvid u život Asanža u ambasadi.

Osim toga, oni daju i novu dimenziju izveštaju Malera koji je katalogizovao kako je Vikiliks pomogao Rusima da potkopaju američke izbore.

Izveštaj je pokazao i da je Asanz lično puštao neke od objava Vikiliksa direktno iz ambasade u kojoj je živeo skoro sedam godina.

Španska kompanija UC Global nije bila dostupna za komentar.

Inače Asanž, poreklom Australijanac uvek je negirao da je radio za Kremlj, te da izvori Vikiliksa nisu ruska vlada niti država.