Linta: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici

“Krajnje je vreme da se u interesu pravde, srpskog i bošnjačkog naroda i čitavog sveta snagom argumenata razobliči neosnovanost optužbi i presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala da je u Srebrenici tobože izvršen genocid nad Bošnjacima”, navodi Linta u pisanoj izjavi za medije. U Srebrenici se, kako tvrdi, u julu 1995. godine desio zločin, koji se, objašnjava, prema definiciji Međunarodne Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, apsolutno ne može smatrati genocidom.

miodrag linta jpg

“Ne postoje dokazi da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju Bošnjaka a kamoli namera o njihovom fizičkom uništenju”, navodi Linta.

Dodaje u izjavi i da presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i još jedan broj lica osuđeni za genocid nisu zasnovane na čvrstim dokazima i činjenicama već na “lažnim izjavama određenog broja svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih”.

Zbog toga je, napominje, potrebno da Bošnjački političari, intelektualci i crkveni dostojanstvenici treba da znaju da “insistiranjem na lažnom mitu da se u Srebrenici desio genocid nanose veliku štetu vlastitom narodu”.

“Sudske presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su duboko nepravedne jer su zasnovane na lažima i neistinama i kao takve ne mogu nikada biti prihvaćene od strane srpskog naroda”, poručuje Linta, uz ocenu da samo prava istina o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. može biti temelj za izgradnju poverenja između Srba i Bošnjaka.