Stejt department o poboljšanju investicione klime u Srbiji

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu i u narednim godinama, smatra Stejt department u detaljnoj analizi.

porez budzet dinar

U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, ističe se u izveštaju.

Stejt department konstatuje, međutim, da je došlo do usporavanja dodatnih reformi i kao primer navodi da je Srbija 2019. godine pala za pet mesta na Duing biznis listi SB i sada se nalazi na 48. mestu, pa je i ukupna ocena Stejt departmenta da je investiciona klima umereno poboljšana.

Ipak, navodi Stejt department u izveštaju da je ta pozicija bolja nego pre dve godine kada je Srbija bila na 59. mestu na Duing biznis listi.

Važan prioritet za vladu i dalje je privlačenje stranih investicija, kaže se u izveštaju i ističe da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

Stejt department ukazuje na to da američka ambasada u Beogradu često posreduje kod otvorenih pitanja, a da su srpski lideri kooperativni u takvim slučajevima.

Značajan rizik za investicionu klimu predstavlja nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatornih tela.

Stejt department ističe da je na zakonodavnom polju, vlada usvojila značajan broj zakona o radu, izdavanju radnih dozvola, inspekcijama, javnim nabavkama i privatizaciji koji su doprineli poboljšanju poslovnog okruženja.

Digitalizacija pojedinih funkcija, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpis još nije donela dramatično ubrzanje procesa obrade, kaže se u izveštaju.

Naglašava se i da vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja koja je nastavljena u 2018. godini.

U izveštaju se ocenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agro-prerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetništvu.

Investitori treba da prate vladino sprovođenje reformi, kao i vladine programe za podsticanje investicija, zaključuje Stejt department u izveštaju o investicionoj klimi u Srbiji.