Program “Mladi duh Evrope” na palićkom festivalu

Prema najavi selektora Janga, naglasak je na kratkim i eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalih tokom poslednjih osamnaest meseci.

Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

palic film festival bioskop jpg

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi.

Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija “Hipnagogija” (Pierre-Luc Vaillancourt) prema rečima autora “pojačava geofizičke sile i pokreće zemaljske moći”, dok portugalski video-esej “The Best Films of 2018” Luísa Azeveda zaokružuje vrhunske filmske trenutke tokom protekle godine.

U nastavku večeri publika će moći da pogleda i britanski film “Mladi očevi: Sveti duh” izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film “Horizont” koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon njih na programu su eksperimentalni film “Transpozicija” reditelja Igora Toholja, i nemačko ostvarenje reditelja Nikite Diakura “Ružan”, koji u trominutnom trajanju prikazuje “zujanje, akrobacije, i besnilo”.

Mađarski film “Fuga ishrane” napravljen je od 35mm celuloidnog sirovog materijala: filmskih traka koje su zakopavane u zemlju, ostavljene da trunu sa hranom, dok eksperimentalni film “Dogs, moon river and Baudelaire” srpske rediteljke Marije Kovačine prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima.

Poslednji film na programu ove večeri je francuska produkcija “Slavni govor Nikole Šovena” o Nikoli Šovenu, veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova. Veče kratkometražnih eksperimentalnih filmova upotpuniće koncert VIS-a “Limunada”.

U ponedeljak, 22. jula na programu selekcije “Mladi duh Evrope” je austrijski film “Kavalkada” koji se poigrava sa našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom.

Iste večeri, u okviru programa publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film “Park Chan – Wook, Amplified” reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije “Noćni konj”.

Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira “About Eye Around” kao i film “Resonant Rust” u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode.

Hrvatski film “Planine” reditelja Hrvoslava Brkušića predstavlja zbirku slika planina pronađenih u Zora filmu, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove 1950-ih.

Jedan od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film “Nuit” govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način.

Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film “Swatted” koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa swatting-om, fenomenom sajber-nasilja.

U utorak, 23. jula biće održan program “S8 Night” u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima.

S8 predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

Filmsko veče sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom “Himne velike Moskovske kneževine” u kojem se upoređuju stilovi moskovskih građevina XX i XXI veka sa elektronskim varijacijama ruske i sovjetske himne, u cilju iskazivanja istorije kroz arhitekturu i muziku.

Treba istaći i portugalski video esej “Alfonso Cuarón u boji” u kome nas meksički reditelj Luís Azevedo vodi na putovanje kroz svoje šarolike svetove.

Španski kritički film “Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom” o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola biće prikazan u okviru ove programske večeri, kao i austrijski film “Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal” u kojem rediteljka Karin Ferrari proučava tajni simbolizam nove reklame iPhone Xs-a.

Da podsetimo, francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.