Potpisan sporazum za poboljšanje vodosnabdevanja vredan 50 miliona evra

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević je rekao da je projekat vredan ukupno 50 miliona evra, da 10 miliona dolazi iz donacija kroz sporazum koji je danas potpisan, dok 40 miliona dolazi iz kredita EIB.

blagojevic, sporazum

Blagojević je rekao da treba zameniti azbestne cevi koje su bile standard 1960-ih godina kako bi se unapredio kvalitet pijaće vode, ali i smanjili gubici na vodovodnoj mreži koji u nekim mestima iznose više od 70 odsto.

Blagojević je rekao da je su gubici na mreži bar 30 odsto i da je izgradnja vodosistema nasušna potreba građana.

Prema njegovim rečima, postoji okvirni spisak od 60 opština, ali se tek prave projekti i radiće se u prvih 25 opština koje pripreme projekte.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da će izgradnja vodosistema u Srbiji biti urađena po svim ekološkim standardima.

“Više od 600.000 građana će poboljšati uslove u kojima žive”, rekla je Negre.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je projekat ključan za građane Srbije, ali i evrointegracije.

“Više od pola miliona građana će osetiti pozitivne efekte ovog projekta”, rekao je Fabrici.

Brnabić: Rešavamo višedecenijske probleme u vodosnabdevanju

Premijerka Ana Brnabić poručuje da se rešavaju višedecenijski poblemi u vodosnabdevanju koji su “gurani pod tepih”.

Za projekat obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje Brnabić kaže da je nasušna potreba građana Srbije i naglašava da je vodosnabdevanje ogroman problem u gotovo svim lokalnim samoupravama u Srbiji, zbog velikih gubitaka na mreži.

Tako je navela da su u Smederevskoj Palanci gubici 65 odsto, a da ima lokalnih samouprava gde su oni iznad 70 odsto.

brnabic54

“To je kao da od 100 proizvedenih vekni hleba, 30 završe u prodavnici”, rekla je Brnabić nakon potpisivanja sporazuma i navela da je voda jedan od najvrednijih resursa koji zbog gubitaka na mreži rasipamo.

Premijerka je istakla da je projekat važan zbog kvaliteta života građana, te navela da moramo da menjamo azbestne cevi koje su ugrađivane počev od 60-tih godina prošlog veka i da širimo sisteme vodosnabdevanja.

Navela je primer sela u opštini Batočina koja nisu priključena na sistem vodosnabdevanja i da deca u tamošnjoj osnovnoj školi koriste vodu iz bunara.

Naglasila je i da će unapređenje sistema za vodosnabdevanje voditi ka boljem modelu poslovanja javno-komunalnih preduzeća.

Navela je da su Italija i Poljska najveći pojedinčani donatori, a da je današnji sporazum još jedan primer zašto je važno da postanemo članica EU zbog povezivanja i pomoći.

Brnabić je rekla da su u toku i pregovori sa Svetskom bankom o kreditu od 200 miliona evra za projekte unapređenja sistema za vodosnabdevanje i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.