Osniva se Udruženje bubrežnih invalida Stara Pazova

Duško Stublinac iz Stare Pazove, koji je već 6 godina na hemodijalizi, kaže da je jako dobro to, što je upravo u Staroj Pazovi 2012. godine počeo sa radom Centar za hemodijalizu, jer predstavlja veliko olakšanje pacijentima s obzirom na težinu bolesti, pošto su šutovanja pre toga do Zemuna ili Sremske Mitrovice, bila veoma naporna.

hemodijaliza,bolnica

Ujedno u razgovoru sa onima čiju sudbinu došao je na ideju da osnuje udruženje bubrežnih invalida na teritoriji opštine Stara Pazova.

“Osnovni cilj Udruženja bubrežnih invalida Stara Pazova je da se stvore još bolji uslovi pacijentima i da oni budu bolje informisani. Informisanost je od velikog značaja za pacijente, da bi svoje zdravsteveno stanje lakše podneli u cilju povečanja svesti o bolesti koja nas je zadesila”, kaže inicijator osnivanja pomenutog udruženja.

Prema njegovim rečima, veoama je važna podrška svakom pojedincu, jer najteži je prvi dolazak na hemodijalizu. U Srbiji postoji oko 60 sličnih udruženja, kao i Savez udruženja bubrežnih invalida u Novom Sadu na republičkom nivou.

U staropazovačkoj opštini ima trenutno 43 pacijenata koji svaki drugi dan provede po četiri sata u Centru za hemodijalizu.