Narodni muzej u Kikindi zanimljiv za sve uzraste

U zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, u samom centru grada, nalazi se Narodni muzej Kikinda. Centar ovog zdanja pripada mamutici Kiki, koja je, od kada je otkrivena pre nešto više od 20 godina, postala i zaštitni znak Kikinde.

narodni muzej kikinda aneks

“Kika je, po mišljenju stučnjaka Prirodnjačkog muzeja, koji su nadležni za ovaj eksponat, stara oko pola miliona godina. Pripada vrsti stepskog mamuta, koji je kratkodlaki mamut i stariji je od dugodlakog”, rekla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda.

Kikindski mamut predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju, koja nudi nova znanja, iskustva i dobru zabavu, uz veliki izbor različitih programa. Važnu ulogu u njihovoj organizaciji ima Pedagoška služba Muzeja, koja je tokom cele godine posvećena radu sa decom i mladima.

„To je saradnja sa školama i vrtićima. Tu su i radionice na povremenim izložbama, ali i programi koji se odigravaju jednom ili dva puta godišnje, kao što su Letnji i Zimski kamp, „Mamutfest“ i Noć muzeja”, saopštio je Dragan Kiurski, kustos-pedagog Narodnog muzeja Kikinda.

Svi posetioci kikindskog Narodnog muzeja mogu da pogledaju i zbirke: Istorijsku, Arheološku, Entološku, Prirodnjačku i Umetničku, koje su temelj ove institucije. Pod njenim okriljem funkcioniše i Suvača, koja je i spomenik kulture od izuzetnog značaja.

„Zanimljiva je za sve populacije, pogotovo za školsku decu, koja nam dolaze na ekskurzije, ali i za starije sugrađane, koji dosta znaju o mlinarstvu i mlinarima. Mleli su se kukuruz, pšenica, čak i biber i cimet”, rekla je Slavica Gajić, etnolog.

Specifičan je njen krov od „biber“ crepa, kao i kolo, u kojem su bili upregnuti jedan ili pet pari konja. Zbog svoje konstrukcije, suvača se smatra biserom narodnog graditeljstva.