Morski plodovi i riba od vitalnog značaja za trudnoću

Ove važne hranjive materije su povezane sa smanjenim rizikom od nastanka depresije kod budućih majki te boljom porođajnom težinom za bebe, zajedno s poboljšanim razvojem i funkcijom mozga, a potencijalno i prevencijom astme.

riblji stapici riba hrana jpg

Tokom studije sprovedene u Španiji istraživači su pratili skoro 2.000 majki i njihovih beba od prvog trimestra trudnoće sve do pete godine života deteta.

Oni su otkrili da konzumiranje velikih količina masne ribe tokom trudnoće može ponuditi umerene koristi, uključujući poboljšanje kognitivnog funkcionisanja i određenu zaštitu od problema autističnog spektra. Prednosti su se mogle videti i onda kada je majka jela samo oko 100 grama ribe svakodnevno.

Količina od oko 100 grama predviđena je smernicama koje je postavila Evropska agencija za sigurnost hrane kako bi se izbegao višak žive, iako nije bilo znakova da živa ili drugi zagađivači povezani s ribom imaju negativan učinak koji poništava njene očigledne koristi.

Međutim, mnoge žene širom sveta izbjegavaju unos ribe čak i u vrlo malim količinama, što predstavlja zdravstveni rizik za njihovu bebu, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients.

Postoje mnogi sigurni izvori omega-3 masnih kiselina kao što su losos, inćuni, sardine, pastrmka i dagnje, a trebali biste izbegavati tunu i skušu.

Ukoliko inače ne jedete dovoljno ribe, uzimanje suplemenata može nadomestiti nedostatke omega-3 masnih kiselina u organizmu. Razgovarajte sa svojim lekarom o pravoj količini.