Srbija demografski stari sve brže

Prema popisu iz 2011. godine Srbija ima nešto više od 7 miliona i 100 hiljada stanovnika. Prosečna starost stanovništva u Srbiji je oko 42 godine, a kada govorimo o životnom veku kod žena je on oko 75 godina, dok je kod muškaraca između 70 i 71 godinu.

pesaci pesacki prelaz saobracaj ljudi stanovnistvo gradjani jpg

Srbija demografski stari sve brže, a trenutno se nalazimo na trećem mestu u Evropi po starosti stanovništva, gde udeo starih od 65 godina, već sada prelazi 20 procenata, dok sve manje imamo mladih, jer sve češće odlaze iz zemlje.

Stručnjaci ističu da nije potrebno brinuti samo o povećanju broja stanovnika, već da radimo i na poboljšanju obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog sistema, jer u takvom jednom okruženju, mladi neće želeti da odlaze iz zemlje.

“Mladi idu za poslom i nekim većim mogućnostima i trenutno u gradovima imate veće šanse za zaposlenje nego u manjim mestima. Bilo kakve populacione mere ne mogu da daju instant rezultat. Potrebno je krenuti sada sa sprovođenjem mera da bi rezultate videli tek za 30 do 40 godina”, kaže Marija Raković iz populacionog fonda UN.

Migracije iz sela u gradove su takođe povećane, a prema rečima demografa, iako budemo imali veći natalitet u seoskim sredinama, treba da očekujemo smanjenje broja stanovnika u tim sredinama.

“Mi naime imamo oko 60 posto stanovništva koje živi sada u urbanim sredinama u gradovima, a taj procenat će u narednih 20-30 godina još vise rasti. To je takodje posledica modernizacije društva i sve razvijene države sveta i sve najrazvijenije zemlje su taj proces prošle tako da i nas to čeka”, kaže Daniela Arsenović, demograf sa PMF-a.

Svetski dan stanovništva, ustanovljen je pre 32 godine, kada je svetska populacija dostigla pet milijardi stanovnika, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija, uvrstila je ovaj dan u kalendar značajnih datuma, kako bi se skrenula pažnja na aktuelna pitanja i potrebe populacije.