Sever Kasandre i Sarti na Sitoniji najviše pogođeni nevremenom

Jedan srpski turista je prijavio da mu je palo drvo na automobil u Pefkohoriju, na prvom prstu Halkidikija.

Takođe, predstavnici agencija u Beogradu su rekli Tanjugu da će situacija biti normalizovana do kraja dana.

nevreme,oluja1

U agenciji Tim Travel kažu da su od svojih predstavnika dobili informacije da je jaka oluja sinoć pogodila Halkidiki, slična kao pre nekoliko nedelja u Beogradu i da još nema struje.

Sever Kasandre, na prvom prstu Halkidikija, više je pogođen nego na primer njegova letovališta Polihrono, Hanijoti i Pefkohori.

Do 18 sati bi trebalo da bude normalizovana situacija, a neka mesta poput Nea Mudanje i Kriopigija su već dobila struju.

Struja je, kažu u Tim Travelu, nestala zbog pada dalekovoda kod Nea Mudanje.

Inače, na plažama su polomljene ležaljke, suncobrani i druge stvari.

Na Sitoniji, drugom prstu, nema vode i struje, ali se i tu očekuje normalizacija situacije tokom dana. Najviše je pogođen novi deo Sartija.

U agenciji Travelland kažu, takođe, da im se nijedan srpski turista nije obratio sa bilo kakvom povredom koja je uzrokovana jakom kišom i nevremenom.

Navode da će sve biti vraćeno u normalu najkasnije do sutra ujutru. U toj agenciji kažu da će turista kojem je palo drvo na automobil biti obeštećene. Ističu da je prošle godine u Grčkoj bila veća oluja od ove koja je sada pogodila Halkidiki.

Srpska turistkinja sa Halkidikija se putem vibera javila Tanjugu i napisala da od sinoć nemaju vodu niti struju, kao ni wi-fi internet.

oluja,nevreme,plaza

“Uključila sam se samo da javim mamama da ne brinu. Bila je zaista strašna oluja, srećom počela je kad smo mi ušli u sobu pa nismo bili u opasnosti. Inače je letelo sve… ležaljke, suncobrani, krovovi, drveće… Auto smo proverili noćas u nekom trenutku i bio je ok, od jutros ne znam. Sada je samo oblačno i tiho. Kao posle oluje”, navela je ona.

U Oktopod travelu za Tanjug kažu da se turisti koji su preko te agencije uplatili letovanje u Grčkoj, a ni turistički predstavnici nisu do sada javljali agenciji sa informacijama da su imali veće probleme zbog nevremena.

Najviše problema bilo je u mestima Nea Potidea na Kasandri i Neos Marmarasu na Sitoniji i to uglavnom u hotelskom smeštaju gde pretežno odsedaju ruski turisti, dok su naši uglavnom u apratmanskom smeštaju.

“Plašili smo se da bi voda mogla da uđe u smeštaje u prizemlju gde imamo dosta aranžmana u nekim mestima ali srećom to se nije desilo. U nekim mestima nema struje i vode ali je najavljeno da će to biti rešeno do 13 sati danas”, kaže Dejan Vukarica, šef prodaje u Oktopod travelu.

On ističe da do sada nije bilo mnogo poziva i da se nada da neće doći do otkazivanja aranžmana.

Sledeću smenu imamo 14. jula i pratićemo situaciju i u skladu sa time donositi dalje odluke, a u cilju da se turistima garantuje bezbednost na letovanju, kaže Vukarica.

Na grčkom poluostrvu Halkidiki proglašena je vanredno stanje posle snažnog nevremena koje je trajalo samo 20 minuta, a u kojem je poginulo šest turista, a oko 100 povređeno.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.