Sadnja drveća najbolji način za borbu protiv globalnog zagrevanja

Novim istraživanjem se ukazuje na potrebu za smanjenjem sagorevanja nafte, ugljenika i plina, navodeći ih kao glavne uzroke globalnog zagrevanja, piše Phys.org.

priroda drvece vazduh kiseonik

Budući da je sadnja drveća najbolji način borbe protiv globalog zagrevanja, novo istraživanje spominje potrebu da se posadi bilion novih sadnica širom Zemlje.

Švajcarski naučnici kažu da za to imamo dovoljno mesta. Šest zemalja s najviše prostora za nova stabla su SAD, Rusija, Kanada, Australija, Brazil i Kina, prenosi Phys.

Mlada stabla uklanjaju više ugljenika iz vazduha. Načnici su izračunali da bi tokom decenije novoposađena stabla mogla usisati gotovo 750 milijardi tona ugljendioksida koji zadržava toplotu iz atmosfere.

Reč je, kako piše Phys.org, o otprilike onoliko zagađenja ugljenika koliko su ljudi ispustili u poslednjih 25 godina.

“To je daleko najjeftinije rešenje klimatskih promena. I najučinkovitije”, kaže koautor istraživanja Thomas Crowther, ekolog iz švajcarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu.

Thomas Lovejoy sa Univerziteta George Mason, biolog koji nije učestvovao u projektu, istraživanje je okarakterisao kao dobru vest.

“Sadnja drveća nije zamena za odvikavanje sveta od sagorevanja nafte, ugljenika i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrevanja”, naglasio je Crowther, dodavši da bi sadnja drveća pomogla u suzbijanju gubitka biološke raznolikosti.