Posle burnih polemika, Danilo Kiš počasni građanin Subotice

Književnik Danilo Kiš posthumno će biti proglašen za počasnog građanina Subotice. Tu odluku je, većinom glasova vladajuće koalicije, donela Skupština grada, nadglasavši odborničku grupu “Pokret za građansku Suboticu” koja je i podnela zahtev da na današnjoj sednici bude poništena odluka koju je gradski parlament jednoglasno doneo na junskom zasedanju. Preokret je usledio nakon što se Mirjana Miočinović, udovica i zakonita naslednica zaostavštine Danila Kiša, oglasila u javnosti otvorenim pismom i od gradonačelnika Subotice Bogdana Labana zatražila da opozove sprovođenje odluke koja je doneta na njegov predlog, a uz potvrdu i predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda.

danilo, kis

“Na prethodnoj sednici smo glasali iz razloga što nismo znali da nije zatražena saglasnost pravne sledbenice pokojnog Danila Kiša. Ni u materijalu to nigde nije bilo navedeno. Da je bilo navedeno, ne bismo glasali za tu odluku, a faktički tražili smo poništenje te odluke da bi se ispoštovala volja pravne sledbenice Danila Kiša i razlozi koji su navedeni u tom otvorenom pismu”, izjavio je Jene Maglai, šef Odborničke grupe “Pokret za građansku Suboticu”.

“Želim da izrazim žaljenje što je bespotrebno jedna dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana. Ja ću vas podsetiti da je taj deo opozicije, koji je pokrenuo danas ovu inicijativu, na prošlom skupštinskom zasedanju glasao za ovu inicijativu. Mi ne želimo da izdamo knjigu sa delima Danila Kiša pa da nam je potrebna ta vrsta saglasnosti. Mi, pre svega, želimo dodelom zvanja Počasni građanin da se odužimo jednom velikom književniku koji je rođen u našem gradu”, izjavio je Nemanja Simović, odbornik vladajuće koalicije u Skupštini grada Subotica.

Zvanje počasnog građanina će, na svečanoj sednici gradskog parlamenta koja će biti održana na Dan grada, biti uručeno Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo koja nosi ime Danila Kiša.