Marković: Dobra poslovna klima- šansa za francuske kompanije

“Sigurno je da predstojeća poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji predstavlja težnju da ekonomske veze dve zemlje budu što jače”, kaže Marković za Tanjug uoči posete Makrona, sa kojim dolazi i velika privredna delegacija.

markovic,dejan

On ističe da se francuske kompanije poslednjih godina sve češće odlučuju da dođu u našu zemlju i ovde pokrenu posao, te da se može očekivati da i druge firme nađu mesto nad srpskim nebom i prošire poslovnu saradnju u ovom delu Evrope.

Dolazak privredne delegacije iz Francuske odlična je prilika za firme koje bi da prošire svoje operacije na tržištu Srbije da u direktnim razgovorima saznaju više i ispitaju sve potencijale i mogućnosti za saradnju i poslovanje, kaže sagovornik Tanjuga.

“Osim dolaska velikih korporacija, velike šanse na ovom tržištu imaju i mala i srednja preduzeća budući da se velike kompanije u radu sve više oslanjaju na njih”, naveo je Marković.

Velike potencijale za širenje poslovanja u Srbiji francuske kompanije imaju prevashodno u oblasti IT industrije i poljoprivredi, ocenjuje Marković.

Francuska kompanija “Šnajder elektrik” koja posluje u 130 zemalja, predstavništvo u Srbiji otvorila je 1997. godine, a od 2000. posluje kao d.o.o i zapošljava više od 1.200 ljudi.

Ta kompanija predvodi digitalnu transformaciju upravljanja energijom i automatizaciju u domovima, objektima, data centrima, infrastrukturnom i industrijskom sektoru.

“Dobrim poslovnim rezultatima iz godine u godinu i tolikim brojem zaposlenih sigurno doprinosimo poboljšanju poslovne klime i uvereni smo da ćemo taj doprinos povećavati i narednih godina”, rekao je Marković.

Podsetio je da u Novom Sadu funkcioniše Razvojni centar, kao deo operacija “Šnajder elektrika”, a u kome mladi ljudi rade na uspostavljanju najboljeg softvera za upravljanje elektridistributivnim sistemima u svetu.

“Stipendiranjem sigurno poboljšavamo mogućnosti da mladi inženjeri nađu mesto i zaposlenje u našoj kompaniji”, kaže Marković.

Inače, DMS softver je u upotrebi u preko 50 kompanija i preko 130 dispečerskih kontrolnih centara širom sveta.