Kozarstvo isplativo – kao dugoročna investicija

Gazdinstvo porodice Lukić poslednjih petnaest godina bavi se uzgojem priplodnih koza rase “Austrijska” i “Francuska Alpina”, te ističu da bi odustali od svog posla poput mnogih da nisu marljivo i planski radili na farmi.

koza

Kako opstaju porodična gazdinstva koja se bave ovim poslom ima li mesta na tržištu za njihove proizvode, proveravali smo u Somboru.

Aleksandar Lukić ističe da je u kozarstvo ušao sa desetak grla, a danas u gazdinstvu ima četrdeset umatičenih.

Ceo posao oko koza radi sa suprugom. Mesečno preradi do 4000 litara mleka, što je sasvim dovoljno da se na tradicionalan način naprave pristojne količine više vrsta sireva, od dimljenih do onih sa začinskim biljem.

Konkurencija nije problem, a državne subvencije od 7.000 dinara po grlu ističe da su redovne i neophodne.

“Ne idemo na intenzivnu i veliku proizvodnju i razmišlajmo da jednog dana krenemo na organsku proizvodnju, jer nam nije važna profitabilnost, već gledamo da do te profitabilnosti dođemo na drugi način. Opstajemo tako što smo našli neki optimalan broj koji možemo da prodamo. Ko god ima veći broj grla, pa krene sa 50 do 100 grla koza, a nikada nisu držali koze, pa onda kada dođe velika količina mleka, daje se u bescenje na otkup”, kaže Aleksandar Lukić, farma koza Bukovac, Sombor.

Međutim, prethodnih godina otkupna cena kozijeg mleka bila je oko 60 dinara, dok je ove godine pala na 45 dinara za litar, a kozije meso je sve teže prodati.

“Jako slabo uzimaju jaretinu i pečenjare i sve ostale kafane. Jagnjetinu možete da prodate, ali je ovo postao veliki problem. Uglavnom većina grla ode za remont stada. Te godine, kada pravimo remont za zamenu grla, ove starije isključujemo i odlaze za našu ličnu potrošnju, uglavnom”, kaže Lukić.

Lukić ističe da su strpljenje i umeće ključ svakog uspeha koji treba isplanirati, a da kozarstvo može biti i te kako solidna dopuna kućnog budžeta.

Beograd, Novi Sad i Subotica su tržišta za sve njihove proizvode, ali se znatan broj proda sa kućnog praga.