Juta: Nema potrebe za vraćanjem sa Halkidikija

Iz Jute u izjavi za B92 savetuju turiste koji su već u Grčkoj da nastave svoje letovanje, a oni koji su se zaputili da ne otkazuju putovanja jer za tim nema potrebe.

halkidiki, plaza, nevreme

Direktor Jute Aleksandar Seničić tvrdi da se situacija stišava, a da se plaže posle oluje sređuju.

Kako objašnjava Seničić, proglašena je vanredna situacija, a ne vanredno stanje, što je velika razlika.

To znaci da je njeno trajanje ograničeno i da se dogodilo zbog više sile.

“Putni pravci su prohodni, nema gužvi. Problem postoji u vodi i struji, ali do sutra se očekuje stabilizacija”, ističe Seničić.

On napominje da turističke agencije nisu dužne da vraćaju novac onima koji odustanu od svog letovanja zbog proteklog nevremena.

“Loše vreme agencije ne mogu da predvide. Putnici moraju da shvate da je to odluka koju su sami doneli i da su se shodno tome obavezali”, napominje Seničić.

On je rekao da je Juta pozvala sve svoje članice da turistima koji su protekle noći bili u područjima zahvaćenim nevremenom izađu u susret u smislu pomoći, ali ne i povraćaja novca.

“Agencije mogu da pomognu u smislu pomeranja termina ukoliko za to postoji mogućnost, to jest, ukoliko ima mesta. Turističke agencije su samo posrednici između putnika i hotelijera, što znači da je uplaćeni novac za letovanje odavno kod hotelijera. Ukoliko hotel nije porušen, a verujte da nikog ne teramo nikad da spava na ulici, hotelijer neće vratiti novac, pre svega, jer je u mogucnosti da pruži dogovorenu uslugu”, objašnjava Seničić.