Vulin: Vojska Srbije razvija sve svoje sposobnosti

Nakon obilaska kapaciteta jedinice, Vulin je istakao da Vojska Srbije razvija sve svoje sposobnosti i podiže ih na viši nivo, ističući da je obuka pasa od velike važnosti za Vojsku, ali i za druge namene.

aleksandar, vulin, vojska

“Ovi psi se obučavaju ne samo za čuvarsku službu, već i za borbene zadatke, kao i da pronalaze i neeksplodirana minska sredstva, da pronalaze one koji su stradali u elementarnoj nepogodi, a u stanju su da pronađu narkotike”, naglasio je ministar Vulin.

On je napomenuo da su tako obučeni psi u stanju da pomognu svima, ali i da država Srbija bolje funkcioniše.

Razvoj obuke pasa u Vojsci Srbije, prema rečima ministra, ima veliki potencijal.

On je ukazao da se sa Generalštabom razmatraju mogućnosti da se i taj centar unapredi da i drugi mogu da dolaze, da se intenzivno obučavaju i da dobijaju ne samo znanje, već i pse.

“Na Vojsci Srbije je da razvija sve svoje sposobnosti i da se uvek priprema da pomogne svakome kome je pomoć potrebna”, zaključio je ministar Vulin.

Naglašavajući da je ljubav između psa i čoveka najvažniji preduslov za rad u toj jedinici, komandir Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa major Zdenko Cvijetić istakao je da je četa, uz obuku vodiča, uzgoj i dresuru, zadužena i za zdravstveno zbrinjavanje pasa.

“Mislimo da četa ima kapacitete da se razvije u centar za obuku pasa i to bi bilo pozitivno i za sistem odbrane i za objedinjavanje sistema drugih institucija”, naglasio je Cvijetić i dodao da četa ima dovoljan broj pasa i može da zadovolji potrebe naše vojske.

Rase koje su zastupljene na obuci su Nemački ovčari, Belgijski ovčari, Šarplaninci i Labradori.

Tokom današnjeg obilaska, ministar odbrane je sa saradnicima obišao i spomen-sobu, veterinarsku ambulantu, smeštajni prostor za pse, a prisustvovao je i prikazu dela osposobljenosti vodiča pasa i pasa na vežbalištu.

Obilasku su prisustvovali i zamenik komandanta Komande za obuku general-major Jelesije Radivojević, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Želimir Glišović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i komandant Centra za obuku logistike pukovnik Dragan Ljubić.