Prijem studenata sa invaliditetom u rektoratu univerziteta

Apsolvent Filozofskog fakulteta, Mališa Miljanić je i ove godine na programu “Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom”.

rektorat uns univerzitet novi sad

Miljanić ističe da mu se po sadržaju čini da će na programu rehabilitacije biti još bolje nego prethodne godine, kao i da mu ovakav vid podrške veoma znači.

“Svakako, to je prvo vid podrške za sve nas koji tamo boravimo a onda i za nas studente same kao individue, kao neki podstrek da nastavimo bolje da radimo i što je moguće uspešniji u samom studiranju”, kaže Miljanić.

Od ukupnog broja studenata novosadskog Univerziteta, samo tri odsto zauzimaju studenti sa invaliditetom. Kako ističu na Univerzitetu, bez obzira na sve, oni postižu velika dela u raznim oblastima i u tome ih treba podržati u svakom smislu.

“Osobe sa invaliditetom nisu drugačije od nas jer zapravo njihove ljudske i profesionalne karakteristike i kvaliteti su jednako dobri kao i naši a ponekad vrlo često i veći”, navodi dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka Univerziteta u Novom Sadu.

Pored rehabilitacije i lečenja, za studente će biti organizovane edukacije, diskusije, radionice, kao i prateći kulturno-umetnički program. Boravak je organizovan zahvaljujući projektu Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

“Ono što će se desiti u budućnosti zavisi pre svega od naše sinergije, od ukupne podrške, jednom zdravom društvu koje funkcioniše u komplementarnosti i različitosti i verujem da je ovaj korak i te kako važan, pre svega da ohrabri one buduće studente koji će biti najlepši deo našeg novosadskog Univerziteta”, kaže prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.

Kako ističu sa Novosadskog Univerziteta, njihova uloga je da omoguće svakom studentu da ostvari svoj potencijal i da su studentima sa invaliditetom na raspolaganju servisi podrške, asertivne tehnologije i prilagođeno radno okruženje, te izražavaju nadu da će sledeće godine odziv studenta sa invaliditetom biti veći.