Novosti: Hrvatska potražuje 700 miliona evra zbog Jugobanke

BEOGRAD –

Viši trgovinski sud u Splitu odlučivaće ove jeseni o navodnim potraživanjima hrvatske države od 700 miliona evra prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju, a ukoliko potvrdi odluku nižeg suda da prizna ta potraživanja, Hrvatska bi mogla pred srpskim sudovima da traži priznavanje strane sudske odluke i svojstvo poverioca u glavnom stečajnom postupku koji se vodi u Srbiji.

Kako navode “Novosti”, Zagreb bi u tom slučaju mogao da traži vredne nekretnine i potraživanja koje je nekada jedna od najmoćnijih jugoslovenskih banaka imala, ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama, već i u Americi.

devize,, evri

List podseća da je navodni dug od 700 miliona evra nastao kada je Hrvatska isplatila 235 miliona štedišama posle ulaska Jugobanke u stečaj, a zatim pokrenula parnicu, tražeći od glavne splitske filijale taj iznos s kamatama, koje su za više nego duplo premašile glavnicu.

Postupak pred Trgovinskim sudom u Splitu od početka je bio sporan, kao i prvostepena presuda koja je doneta ovog proleća, bez prethodne rasprave i izvođenja dokaza, nakon što je Sud rešenjem stavio van snage izvođenje dokaza koje je prvobitno prihvatio da izvodi, navode “Novosti”.