Tesla u mađarskom udžbeniku istorije naveden kao hrvatski naučnik

Uprkos tome u udžbeniku “Istorije”, u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika, piše da je “Tesla fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porekla”.

tesla,, madjarski, udzbenik

“Sa tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo svojevremeno, među više uglednih Srba, našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj”, izjavila je za RTV Jovanka Lastić, direktorica Zabavišta, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegijuma “Nikola Tesla” na Trgu ruža u Budimpešti.

Prema njenim rečima sama obrzovna ustanova malo toga može da učini da se propust ili greška ispravi, sa više uspeha može da nastupi Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika.

“Kao član Nacionalnog saveta za izdavanje udžbenika ću na narednoj sednici, verovatno na jesen, izneti svoj stav o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti ođek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić.

Da se radi o dugogodišnjem sporu potvrdio je za RTV i nastavnik istorije u toj školi Alen Nađ.

“Srpko poreklo Tesle je nesporno, što potvrđuje niz istorijskih činjenica, a u vreme kada je on rođen Hrvatska nije ni postojala, već je to bila spoljna granica Habsburške Monarhije, takozvana krajina”, ukazao je Nađ.

tesla,, tabla,, madarska

Hrvatska, ipak, očigledno ne želi da se odrekne ugleda i slave nenadmašnog pronalazača. U Zagrebu je novembra 2017. otvorena izložba “Nikola Tesla – mind from the future” (Nikola Tesla, um iz budućnosti), koja je krajem maja ove godine preseljena u Budimpeštu, grad gde je mladi stručnjak došao (1881) i nekoliko meseci radio u jednoj telefonskoj kompaniji.

Možda će se slučaj rešiti na najvišem nivou, pošto su se vlade dve zemlje dogovorile o otkrivanju spomenika dvojice velikana: Janoša Hunjadija (Janka Sibinjanina) u Beogradu i Nikole Tesle u Budimpešti. Kako je za RTV izjavio naš ambasador u mađarskoj prestonici Ivan Todorov, Teslin spomenik će biti postavljen iduće godine, kada se bude završila potpuna rekonstrukcija Gradskog parka (Varoš ligeta), gde je srpski naučnik često šetao sa svojim mađarskim prijateljem Antalom Sigetijem i gde mu je palo na pamet nekoliko genijalnih ideja.