Tabaković: U 2018. ostvarena dobit od 30,66 milijardi dinara

Kako je objavljeno na sajtu NBS, dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, raspoređena je tako da je 70 odsto, odnosno 9,27 milijardi, preneto u republički budžet.

jorgovanka, tabakovic

Od ostatka dobiti, 10 odsto je raspoređeno u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS.

“Obezbeđujući cenovnu i finansijsku stabilnost, monetarnom politikom smo nastavili da podržavamo kreditnu aktivnost i privredni rast. Zahvaljujući tome, kao i odgovornoj fiskalnoj politici, Srbija je mogla da napravi ogroman napredak, ostvari najviši rast ekonomske aktivnosti u poslednjoj deceniji i učini povoljnijim svoje izglede za rast u narednom periodu”, navela je guverner Jorgovanka Tabaković u godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada NBS u prošloj godini.

Ona je navela da je i u protekloj godini NBS svoje mere i aktivnosti umerila na dalji ekonomski napredak Srbije.

Kako ističe, ostvareni rezultati su posebno važni ako se ima u vidu da su i 2018.

godinu karakterisali brojni izazovi iz međunarodnog okruženja.

Popravljanje makroekonomskih performansi, poslovnog i investicionog ambijenta postignuto je zajedničkim radom NBS i Vlade Srbije, rekla je Tabaković.

Kako ističe, to je smanjilo potrebe za eksternim finansiranjem i povećalo otpornost naše privrede na potencijalne negativne uticaje globalnih faktora.

“Najbolja potvrda onoga što je postignuto, zahvaljujući punoj koordinaciji monetarne i fiskalne politike, jeste ostvaren neto dobitak privrede od oko 500 milijardi dinara u 2018. godini. Ovakav rezultat privrede predstavlja značajan izvor sredstava za investiranje i ukazuje na isplativost ulaganja u našu privredu”, rekla je ona.

Tabaković kaže da je inflacija šestu godinu zaredom, očuvali na niskom i stabilnom nivou i da je ona je u decembru, kao i na nivou proseka godine, iznosila dva odsto. Pritom, inflatorni pritisci sa strane tražnje i dalje su bili niski, uprkos snažnom privrednom rastu i povoljnim trendovima na tržištu rada, ističe se u izveštaju.