Putin: Ne uvoditi sankcije Gruziji iz poštovanja prema narodu

“Što se tiče uvođenja sankcija Gruziji, ne bih to uradio iz poštovanja prema gruzijskom narodu”, rekao je Putin, a prenosi Tass.

vladimir putin jpg

Prethodno je ruski parlament jednoglasno podržao rezoluciju u kojoj se vlada te zemlje poziva na uvođenje strogih ekonomskih sankcija Gruziji zbog onoga što naziva neprijateljskim akcijama te zemlje prema Moskvi.

“Jedan od njih je izašao i nešto se izleteo, pretvarajući se da je neko, iako niko nikada nije čuo za njega pre toga i sada svi pričaju o njemu tako da je ostvario svoj cilj. On je suspendovan s posla na dva meseca, može da ode na odmor i vrati se svojim aktivnostima. Ipak, ima ljudi u Gruziji koji protestuju protiv svega toga”, naveo je Putin.

Rusija se poslednjih nedelja žalila na antiruske proteste u Gruziji i u ponedeljak je osudila sramotnu tiradu protiv ruskog predsednika na gruzijskoj televizijskoj stanici, nazvavši je neprihvatljivom provokacijom radikalnih političkih snaga u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Kremlj je već odgovorio na događaje suspendovanjem putničkih letova između dve zemlje, što je potez koji preti da ugrozi turističku industriju Gruzije s obzirom da je preko milion Rusa svake godine poseti.

Donji dom ruskog parlamenta Duma saopštio je danas da želi da Moskva ode dalje i preporučio je vladi da uvede ekonomske sankcije Tbilisiju.

Predsedavajući Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da parlamentarci žele da Moskva zabrani uvoz vina i minerale vode i obustavi finansijske doznake gruzijskih građana koji rade u Rusiji.