Počela priprema projekta za brzu saobraćajnicu do Zaječara

Taj projekat će biti deo velikog investicionog plana, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

koridor, 10

“Već se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji za brzu saobraćajnicu Paraćin – Zaječar i nadamo se da sledeće godine možemo da razgovaramo o načinima finansiranja”, rekla je Mihajlović nakon razgovora s načelnikom Zaječarskog okruga Vladanom Paunovićem i čelnicima lokalnih samouprava tog okruga o aktuelnim i planiranim infrastrukturnim projektima.

Istakla je da se za sada procenjuje da će u izgradnju brze saobraćajnice od Paraćina do Zaječara biti uloženo između 450 i 600 miliona evra.

Mihajlović je rekla da će u okviru velikog investicionog plana samo u Zaječarskom okrugu u projekte biti uloženo najmanje 2,5 milijarde evra.

Ministarka je istakla, takođe, da je samo na današnjem sastanku dogovoreno da država dodatno uloži u putnu infrastrukturu tog okruga, pored redovnih sredstava, oko 2,7 miliajarde dinara i da će novac dobiti ne samo Zaječar, već i Sokobanja, Boljevac, Knjaževac i druge opštine.

Ona je rekla da će biti uloženo dosta novca i u železničku infrastrukturu i da se već sada rade dve deonice pruge Niš – Zaječar u vrednosti oko 11 milijardi dinara.

Predsednik Srbije je nedavno najavio da će se graditi brza saobraćajnica od Paraćina do Boljevca, Zaječara i graničnog prelaza sa Bugarskom Vrška Čuka, sa krakom prema Boru, kao i da će biti napravljena za samo nekoliko godina.

Izdate dozvole za gradnju gasovoda kod Zaječara

Izdate su potrebne građevinske dozvole za gradnju gasovoda kod Zaječara, gde će nastavak Turskog toka ući u Srbiju i već se priprema teren za polaganje cevi, izjavili su danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i gradonačelnik Boško Ničić.

Mihajlović je rekla odgovarajući na pitanja novinara da su izdati lokacijski uslovi, kao i da je grad Zaječar završio svoj deo posla za taj projekat.

“Sada je na onima koji treba da izvedu radove”, kazala je Mihajlović.

Ničić je kazao da se trenutno na teritoriji opštine Zaječar raščišćava trasa za postavljanje cevi, te da su firme raspisale konkurse za radnike.

“I vrlo brzo će početi postavljanje cevi”, dodao je Ničić.

Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica.

Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra ove godine.

Radove na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara izvodi kompanija Gastrans, čiji je većinski vlasnik Gasprom.

Prva deonica proteže se od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospoođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći kroz ovaj gasovod već u januaru 2020. godine.